fredag 28 oktober 2016

Bamses adventskalender

Tänk så glad man kan bli på jobbet! I dag på förmiddagen tittade kollegan i rummet intill förbi med ett leende och sa ”den här är till dig”. Bamses julkalender! Så glad jag blev!!! Den ska jag hänga upp när jag julpyntar kontoret och öppna en bamselucka varje dag.

torsdag 13 oktober 2016

Knäck och kola


Jag är jättesugen på att komma igång med julbestyren. Ska dock försöka att hålla mig i skinnet lite till. Men snart är det fullt legitimt att koka både knäck och kola. De här nedan är mina favoriter.


Chiliknäck
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl grädde
1 msk smör

Blanda sirap, socker, grädde och smör i en kastrull. Lägg i en eller flera rätt starka chilifrukter. OBS! De ska vara hela.

Låt koka med stora bubblor i cirka 15-20 minuter. Smaka av smeten då och då och se så att den inte blir för stark. I så fall plockar du upp chilifrukterna.

Om du har en sockertermometer är knäcken perfekt vid 122 grader. Annars droppar du lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Smeten ska gå att forma till en fast, seg kula. Plocka upp chilin om du inte har gjort det tidigare.

Häll smeten i knäckformar.

Dekorationstips – stöt torkad chili i en mortel och sila så att det bara blir pulver kvar. Strö lite pulver över knäcken och lägg ett chilifrö i mitten.


Kola med brynt smör och havssalt
200 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl glykos
½ dl vatten
1 tsk havssalt

Smält smöret i en kastrull och låt det koka på medelvärme tills det får en mörk gyllenbrun ton och börjar dofta nötigt. Rör om med en visp så att det inte bränns vid i botten. Ta av det från värmen så fort det är klart. Använd sedan allt smör, även det mörka i botten.

Blanda ner grädde och farinsocker och ställ kastrullen åt sidan.

Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Rör om så att det blandas ordentligt. Värm sedan sakta utan att varken röra eller vispa – sockret ska smälta på egen hand. Vicka bara lite på kastrullen då och då så att karamellen blandas för att undvika kristallisering och att sockret klumpar sig. Låt det koka tills sockerblandningen får en mörkare ton.

Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader. Det går också bra att göra ett kulprov. Rör om då och då.

Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25x30 cm och häll ut kolan tunt. Strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur i minst sex timmar för att stelna.

Skär kolan i bitar.

onsdag 12 oktober 2016

Första julgranen siktad

I morse tvärstannade jag på jobbet och blev alldeles lyckligt – en klädd julgran! Fattade först ingenting. Sedan insåg jag att det var rummet där alla servrar står och att granen nog bor där elva månader om året. Men ändå … det närmar sig! Granen på bilden är dock inte plastgranen jag siktade på bibblan. Det är en julgran jag hade i växthuset för flera vintrar sedan.