söndag 27 november 2016

Första advent


I går hämtade vi adventsgranar i skogen och passade samtidigt på att grilla korv, dricka glögg och äta lussebullar. En och annan skumtomte blev det också. Mysigt! Nu är det äntligen första advent. Enligt vädret ska det bli en strålande solig dag. Jag tänker njuta av att jultiden äntligen har börjat. I eftermiddag ska vi på den första julfesten – en årligen återkommande tradition hos ett par vänner som bjuder hem på fika, trevlig samvaro med vänner från olika håll och varma smörgåsar av det mer spännande och mycket goda slaget.

fredag 25 november 2016

Tack för blommorna!


Tidigare år har jag köpt specialvarianter av amaryllis. En favorit var en miniamaryllis med massor av mindre röda blommor. En annan amaryllis som jag tyckte mycket om slog ut i limegrönt. Tyvärr har de oftast inte blommat förrän en bra bit efter jul, så jag har tröttnat lite. I år har jag dock amaryllisar ändå. Fick den här fina av en nyfunnen vän när hon var här och fikade för en vecka sedan. Och så i onsdags fick jag en fin amaryllis av chefen som grattis för att jag har lyckats ta C-kort och numera kan köra bibliotekets bokbuss. Det ska bli spännande att se hur blommorna ser ut när de slår ut.

torsdag 24 november 2016

Pepparkakor i solen


I söndags hade jag tänkt baka pepparkakor i växthuset eftersom det var så soligt och fint. Men det blev faktiskt pepparkaksbak i solskenet på terrassen. Så härligt! Dessutom var det perfekt eftersom degen höll temperaturen bättre än inomhus. Nu har jag massor av pepparkakor som ska fogas ihop till små hus att hänga på koppkanten.

tisdag 22 november 2016

Gyllene bullar


Jag är så nöjd med saffransbullarna jag bakade i söndags. Här blir det oftast släta bullar eftersom jag gillar att göra ”adventssemlor” av dem. Jag river helt enkelt ner lite mandelmassa i grädde och skär av ett lock att lägga godsakerna under. Bullarna blev riktigt saftiga och goda. Extra plus för äggfritt recept, eftersom jag är allergisk. Ska definitivt hålla mig till det här receptet i fortsättningen.

Saffransbullar
250 g röd mjölk
1,5 paket saffran
100 g smör
425-450 g vetemjöl
0,5 paket jäst – torr röd eller vanlig röd
1,5 dl socker
1 nypa salt

Rör saffran med lite socker i bunken. Tillsätt resten av sockret och saltet.

Smält smöret och värm mjölken till fingervarmt.

Häll degspadet över socker, saffran och salt. Rör om.

Blanda mjöl och jäs tills degen är smidig och släpper från kanterna.

Låt degen jäsa till dubbelstorlek och baka ut stora bröd.

Grädda stora bullar i 225 grader och ännu större i 200. Mina ogrädda bullar vägde 68 gram styck och blev perfekta efter tio minuters gräddning i 225 grader.


Hemligheten för att få bullarna riktigt saftiga är att göra dem så stora som möjligt.

söndag 20 november 2016

Saffran och pepparkaksdeg


I går kväll rörde jag ihop pepparkaksdegen som nu ligger i kylskåpet och väntar på att bli utbakad. Nu är det saffransbullar på gång – jag har precis blandat saffranet med en skvätt sprit och rört ut hela härligheten med en massa socker. Receptet är nytt för mig. Förra julen fick ett riktigt konstverk till saffransbulle av en bokbusslåntagare. Nu har jag fått receptet. Det ska bli riktigt spännande att se om mina blir lika goda.

lördag 19 november 2016

Julkorten växer fram


Så där. Några julkort har det blivit. Jag brukar inte klippa och klistra, så fantasin har inte riktigt kommit igång än. Men kul är det. Efter lunch ska maken och jag besöka en julmarknad uppåt skogen. Ska nog passa på att titta in i pysselaffären på vägen dit.

fredag 18 november 2016

Pysslar julkort


Jag har varit allvarligt oroad för årets advent. Anledningen är att jag för jobbets räkning har studerat och tagit lektioner för C-kort och i måndags körde jag upp. Tänk om det inte hade gått vägen? Då hade jag fått fortsätta att hänga över böckerna med beskrivningar av bränslets väg genom lastbilsmotorn. Det skulle allvarligt ha sabbat jultiden.

Men jag klarade både det muntliga provet och uppkörningen – så nu är det fritt fram att jula precis hur mycket som helst. Är så lättad och glad. Ser fram emot att själv få ratta bokbussen.

Nu är jag långledig och har släpat fram massor av pysselgrejer. Här ska det bli julkort. Vet inte riktigt hur jag ska göra, men jag kommer nog på något. Kul ska det i alla fall bli. Spotifylistan med julmusik snurrar förstås och jag undrar om det inte är dags att öppna en flaska glögg framåt eftermiddagen.