fredag 15 december 2017

Minipajer med salt kolafyllning

I dag har jag gjort minipajer med salt kolafyllning och chokladganache. Så gott! De ska med till grannen i morgon när vi har vår traditionsenliga adventstapasfest.

Pajdeg
100 g rumstempererat smör
¾ dl florsocker
1 äggula
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Vispa smör och florsocker fluffigt i en bunke och vispa sedan ner äggulan.

Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke och vänd ner i smörblandningen.

Arbeta ihop till en deg och plasta in. Låt stå i kylskåpet i cirka tjugo minuter.

Kavla ut degen och lägg den i små aluminiumformar. Nagga bottnarna med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen i cirka tio minuter. Låt svalna.


Salt kolafyllning
3 dl vispgrädde
120 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl glykossirap
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
3 dl ljust muscavadorörsocker

Värm grädde, smör och vaniljsocker i en kastrull. Ställ åt sidan.

Koka sirap, socker och salt till 120 grader.

Rör då och då.

Rör försiktig ner gräddblandningen i sirapsblandningen och koka till 124 grader. Rör om då och då.

Häll fyllningen i formar och låt svalna.


Chokladganache
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Hacka chokladen.

Koka upp grädden och häll den över chokladen.

Rör tills chokladen smält.

Låt svalna en aning innan du häller ganachen över knäcken.

Strö flingsalt över ganachen.


Receptet kommer från Matmagasinet Julspecial 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar