tisdag 22 november 2016

Gyllene bullar


Jag är så nöjd med saffransbullarna jag bakade i söndags. Här blir det oftast släta bullar eftersom jag gillar att göra ”adventssemlor” av dem. Jag river helt enkelt ner lite mandelmassa i grädde och skär av ett lock att lägga godsakerna under. Bullarna blev riktigt saftiga och goda. Extra plus för äggfritt recept, eftersom jag är allergisk. Ska definitivt hålla mig till det här receptet i fortsättningen.

Saffransbullar
250 g röd mjölk
1,5 paket saffran
100 g smör
425-450 g vetemjöl
0,5 paket jäst – torr röd eller vanlig röd
1,5 dl socker
1 nypa salt

Rör saffran med lite socker i bunken. Tillsätt resten av sockret och saltet.

Smält smöret och värm mjölken till fingervarmt.

Häll degspadet över socker, saffran och salt. Rör om.

Blanda mjöl och jäs tills degen är smidig och släpper från kanterna.

Låt degen jäsa till dubbelstorlek och baka ut stora bröd.

Grädda stora bullar i 225 grader och ännu större i 200. Mina ogrädda bullar vägde 68 gram styck och blev perfekta efter tio minuters gräddning i 225 grader.


Hemligheten för att få bullarna riktigt saftiga är att göra dem så stora som möjligt.

söndag 20 november 2016

Saffran och pepparkaksdeg


I går kväll rörde jag ihop pepparkaksdegen som nu ligger i kylskåpet och väntar på att bli utbakad. Nu är det saffransbullar på gång – jag har precis blandat saffranet med en skvätt sprit och rört ut hela härligheten med en massa socker. Receptet är nytt för mig. Förra julen fick ett riktigt konstverk till saffransbulle av en bokbusslåntagare. Nu har jag fått receptet. Det ska bli riktigt spännande att se om mina blir lika goda.

lördag 19 november 2016

Julkorten växer fram


Så där. Några julkort har det blivit. Jag brukar inte klippa och klistra, så fantasin har inte riktigt kommit igång än. Men kul är det. Efter lunch ska maken och jag besöka en julmarknad uppåt skogen. Ska nog passa på att titta in i pysselaffären på vägen dit.

fredag 18 november 2016

Pysslar julkort


Jag har varit allvarligt oroad för årets advent. Anledningen är att jag för jobbets räkning har studerat och tagit lektioner för C-kort och i måndags körde jag upp. Tänk om det inte hade gått vägen? Då hade jag fått fortsätta att hänga över böckerna med beskrivningar av bränslets väg genom lastbilsmotorn. Det skulle allvarligt ha sabbat jultiden.

Men jag klarade både det muntliga provet och uppkörningen – så nu är det fritt fram att jula precis hur mycket som helst. Är så lättad och glad. Ser fram emot att själv få ratta bokbussen.

Nu är jag långledig och har släpat fram massor av pysselgrejer. Här ska det bli julkort. Vet inte riktigt hur jag ska göra, men jag kommer nog på något. Kul ska det i alla fall bli. Spotifylistan med julmusik snurrar förstås och jag undrar om det inte är dags att öppna en flaska glögg framåt eftermiddagen.

fredag 28 oktober 2016

Bamses adventskalender

Tänk så glad man kan bli på jobbet! I dag på förmiddagen tittade kollegan i rummet intill förbi med ett leende och sa ”den här är till dig”. Bamses julkalender! Så glad jag blev!!! Den ska jag hänga upp när jag julpyntar kontoret och öppna en bamselucka varje dag.

torsdag 13 oktober 2016

Knäck och kola


Jag är jättesugen på att komma igång med julbestyren. Ska dock försöka att hålla mig i skinnet lite till. Men snart är det fullt legitimt att koka både knäck och kola. De här nedan är mina favoriter.


Chiliknäck
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl grädde
1 msk smör

Blanda sirap, socker, grädde och smör i en kastrull. Lägg i en eller flera rätt starka chilifrukter. OBS! De ska vara hela.

Låt koka med stora bubblor i cirka 15-20 minuter. Smaka av smeten då och då och se så att den inte blir för stark. I så fall plockar du upp chilifrukterna.

Om du har en sockertermometer är knäcken perfekt vid 122 grader. Annars droppar du lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Smeten ska gå att forma till en fast, seg kula. Plocka upp chilin om du inte har gjort det tidigare.

Häll smeten i knäckformar.

Dekorationstips – stöt torkad chili i en mortel och sila så att det bara blir pulver kvar. Strö lite pulver över knäcken och lägg ett chilifrö i mitten.


Kola med brynt smör och havssalt
200 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl glykos
½ dl vatten
1 tsk havssalt

Smält smöret i en kastrull och låt det koka på medelvärme tills det får en mörk gyllenbrun ton och börjar dofta nötigt. Rör om med en visp så att det inte bränns vid i botten. Ta av det från värmen så fort det är klart. Använd sedan allt smör, även det mörka i botten.

Blanda ner grädde och farinsocker och ställ kastrullen åt sidan.

Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Rör om så att det blandas ordentligt. Värm sedan sakta utan att varken röra eller vispa – sockret ska smälta på egen hand. Vicka bara lite på kastrullen då och då så att karamellen blandas för att undvika kristallisering och att sockret klumpar sig. Låt det koka tills sockerblandningen får en mörkare ton.

Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader. Det går också bra att göra ett kulprov. Rör om då och då.

Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25x30 cm och häll ut kolan tunt. Strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur i minst sex timmar för att stelna.

Skär kolan i bitar.

onsdag 12 oktober 2016

Första julgranen siktad

I morse tvärstannade jag på jobbet och blev alldeles lyckligt – en klädd julgran! Fattade först ingenting. Sedan insåg jag att det var rummet där alla servrar står och att granen nog bor där elva månader om året. Men ändå … det närmar sig! Granen på bilden är dock inte plastgranen jag siktade på bibblan. Det är en julgran jag hade i växthuset för flera vintrar sedan.